ACUPUNCTURA SI LAMPA TDP CU MINERALE


Termenul de TDP provine de la Teding Diancibo Pu, adica spectru electromagnetic special. Lampa TDP sau lampa cu minerale TDP este un dispozitiv medical cu infrarosii utilizat in acupunctura ca un substitut pentru moxa (o terapie ce apartine medicinei traditionale chineze).

Lampa TDP s-a inventat in China in 1978 de catre Gou Wenbin; a participat la targul expozitional de la Zagreb in 1986, in competitie cu alte 560 de inventii din 18 tari, precum si la Targul International de inventii Eureka de la Brussel  in 1986.
Povestea lampii TDP incepe  intr-o fabrica de argila neagra din China rurala unde, in ciuda conditiilor extreme de lucru la care erau expusi muncitorii( frig, umiditate , caldura) exista o incidenta foarte scazuta a imbolnavirilor. In urma investigatiilor ulterioare s-a dovedit ca factorul determinant erau radiatiile infrarosii benefice emise de catre argila fierbinte. Analiza argilei precum si experimentele ulterioare au dus la dezvoltarea dispozitivului medical cunoscut sub numele de lampa TDP cu minerale.
Astfel , experimentele cu lampa TDP au inceput si, din 1979,36 de universitati, 45 institute de cercetare, 250 de spitale si 3000 de doctori si cercetatori au format o societate internationala TDP in scopul efectuarii de studii clinice legate de efectele terapiei cu lampa TDP. Evidentele clinice au confirmat ca lampa TDP cu minerale reduce inflamatia, calmeaza durerea, imbunatateste microcirculatia, promoveaza cresterea celulara, reproducerea si repararea tesuturilor concomitent cu promovarea nivelelor de activitate ale enzimelor specifice si a functiei imune.

Componente
Tipic, lampa e alcatuita dintr-o baza de sustinere rulanta, o tija verticala ,un timer electronic(mecanic sau digital), bratul de sustinere si capul .Ceea ce diferentiaza lampa TDP de de orice alt dispozitiv cu infrarosii sunt componentele capului.Acesta consta intr-o cusca de sarma, un reflector de caldura,o placa incalzitoare electrica, izolator si o placa minerala, aceasta din urma conferindu-i elementul de unicitate. Elementul incalzitor produce o temperatura de aproximativ 466 grade Celsius, iar lampa emite radiatie infrarosie cu spectru indepartat cu lungimea de unda intre 2-50 micrometri. Placa minerala e o formula patentata ce contine 33 microelemente care se gasesc in variate forme chimice si  in organismul uman. Formula actuala a mineralelor continute de placa( cantitate si forma ionica) este secreta. Doar 26 de elemente au fost dezvaluite de catre producatori, acestea incluzand: aluminiu, arsenic, antimoniu, bariu, boron, cadmiu, calciu, carbon, crom, cobalt, cupru, iod, magneziu, mangan, molibden, nichel, fosfor, seleniu, silicon, sodiu, sulf, titan, zinc si zirconiu, incorporate sub forma unui strat de 0,3-0,6 mm grosime intr-o placa de fier. Grosimea placii de fier este de 0,5-1,5mm, oferind stabilitate si protectie stratului fragil de minerale si distribuind uniform caldura la nivelul placii. Alte 7 elemente suspectate a fi continute sunt bismut, germaniu, litiu potasiu rubidiu, strontiu si vanadiu, desi verificarile nu au fost facute disponibile publicului.

Mod de actiune
Incalzirea placii minerale duce la emiterea de radiatii infrarosii adanc penetrante in tesuturi; aceasta energie naturala este identica cu cea generata de propriul corp si astfel se absoarbe in mod natural de catre tesuturile noastre. Organismul uman se bazeaza pe vitamine si minerale in procesele de refacere/reparare celulara astfel incat, atunci cand sistemul imun devine slabit sau suntem obositi, stresati sau suprasolicitati avem nevoie de aceste minerale in procesul de insanatosire.Principiul care sta la baza folosirii lampii TDP cu minerale este ca, excitatia acestor minerale intr-o stare ionizata duce la stimularea a numeroase procese metabolice (asa cum de exemplu, Fe ionizat in Fe++ e utilizat in procesele de oxigenare a sangelui). Iar organismul utilizeaza cel mai frecvent mineralele sub forma ionica, nu metalica.

Beneficile tratamentului cu lampa TDP
1.Amelioreaza contracturile musculare, durerile articulare, inflamatia si leziunile de tesuturi moi.E deosebit de utlia in terapia durerilor musculare, artrozelor, bursitelor, cotul tenismenului, contracturilor, etc.
2.Relaxeaza musculatura cu imbunatatirea consecutiva a mobilitatii articulare.
3.Prevenirea si controlul durerii si redorii articulare(senzatia de intepenire) asociate traumatismelor.
4.Imbunatateste microcirculatia, metabolismul,intareste imunitatea, promoveaza refacerea celulara.

In China este cunoscuta ca" Lampa Miraculoasa" datorita succesului incredibil inregistrat in tratamentul multiplelor afectiuni cronice; in Koreea exista chiar clinici intregi dedicate in exclusivitate acestui tip de tratament.