ACUPUNCTURA- terapie de top in artroze


Ce sunt artrozele (boala reumatismală degenerativă)?

Reumatismul e o boală foarte veche; putem spune că aceasta a apărut odată cu apariția omului pe pămant.

Artrozele sunt afecțiuni reumatismale ale articulațiilor mobile, caracterizate prin inflamația, deteriorarea și abraziunea cartilajului articular, urmată de leziuni hipertrofice ale extremităților osoase.

Acupunctura este cea mai eficientă terapie complementară ce poate fi utilizată in tratamentul artrozelor și , de asemenea ,are calificative foarte bune și in tratarea altor afecțiuni dureroase cronice musculoscheletale, potrivit unui raport al Arthritis Research UK. Acest raport sumarizează dovezile curente in ceeea ce privește diversele tipuri de terapii complementare utilizate in mod uzual in tratamentul artrozelor, poliartritei reumatoide, fibromialgiei și a lombosacralgiilor (durerilor lombare joase). Totodată, raportul a constatat lipsa dovezilor științifice care să susțină utilizarea celor mai multe tipuri de terapii , dintre cele 25 luate in considerare. Eficacitatea fiecărei terapii a fost evaluată pe o scală de la 1 la 5, pe baza datelor publicate din studii clinice. Eficiența s-a măsurat prin corelarea cu ameliorarea durerii, a dizabiltăților și imbunătățirea calității vieții .In plus, siguranța fiecărei terapii a fost clasificată cu ajutorul unei scale cromatice ca fiind verde, cihlimbar sau roșu.Terapiile care s-au dovedit a fi cele mai eficiente au fost:

-acupunctura : pentru artroze( scor 5) ,dureri lombare (scor 5) și fibromialgie(scor 4);

-masaj: pentru fibromialgie( scor 5) și dureri lombare( scor 5);

- tai chi : pentru artroze( scor 4)

-yoga: pentru dureri de spate (scor 4)

(http://www.arthritisresearchuk.org/news/press-releases/2013/january/new-report-on-complementary-therapies-for-arthritis-reveals-lack-of-scientific-evidence.aspx).