Auriculoterapia


Simplist spus, aceasta reprezintă acupunctura urechii și se bazează pe faptul că stimularea anumitor puncte de pe suprafața sa, sensibile la presiune și măsurabile electric, pot fi folosite pentru diagnosticul și tratamentul diferitelor boli prin stimulare mecanică(ac), termică sau electrică. Forme rudimentare de auriculoterapie, care au luat naștere probabil încă din epoca de piatră, au supraviețuit în multe părți ale lumii, pană în prezent. Ea a fost utilizată in Egiptul antic, imperiul roman, Grecia şi bazinul Mării Mediterane. Este o tehnică de microacupunctură care a fost descrisă pentru prima dată in 1950 in Franța, de către Paul Nogier, considerat a fi părintele auriculoterapiei moderne. El a fost primul care a prezentat corespondența somatotopică a diferitelor organe la nivelul urechii (harta unui fetus inversat proiectată la nivelul urechii externe).

Există peste 200 de puncte de acupunctură la nivelul urechii, prin a căror stimulare se trimit impulsuri electrice la nivelul creierului de unde, mai apoi , se vor stimula diverse arii sau părți ale corpului.

Această stimulare se poate face în mai multe moduri:

  • cu niște ace extrem de fine, de tip pioneză, mai subțiri chiar și decat cele folosite în acupunctura clasică. Acestea sunt de unică folosință, se lasă in ureche, iar pacientul pleacă acasă cu ele; se scot după cateva zile(decizia asupra momentului aparține medicului) și se pot înlocui cu altele.
  • semințele de Vaccaria
  • biluțe magnetice placate cu aur
  • stimulare electrică

Indicațiile majore ale acupuncturii urechii sunt:

  • artritele, durerile lombare, sciatica, tendinitele,entorsele, nevralgiile cervicobrahiale,nevralgiile faciale și zosteriene
  • probleme respiratorii precum sinuzitele, rinitele alergice și astmul
  • dezechilibre mental-emoționale precum depresia, anxietatea, insomnia
  • impreună cu acupunctura clasică s-au obținut efecte bune in tratamentul adicțiilor: toxicomanii, dependența de fumat, alcoolism.

 

Auriculoterapia și obezitatea

Un domeniu foarte folosit al auriculoterapiei îl reprezintă tratamentul obezității.

Acupunctura în sine este una dintre cele mai eficiente metode prin care se accelerează eliminarea depozitelor adipoase din intreg organismul. Așa cum s-a demonstrat de mii de ani in medicina chineză, tehnica poate fi folosită atat pentru reglarea metabolismului, cat și pentru echilibrarea neuro-endocrină a organismului.Scăderea ponderală e un proces dificil și complicat, care nu se poate realiza fără ajustarea regimului alimentar. Acupunctura auriculară, de exemplu, are rolul de a inhiba centrul foamei și al sațietății din hipotalamus, cu scăderea apetitului, furnizează un autocontrol mai ridicat, încurajează și monitorizează progresele obținute. În acest mod, pacientul își poate urma cu mai multă ușurință dieta, a cărei asociere este obligatorie.

 


Newsletter