Despre acupunctură


CE ESTE ACUPUNCTURA? ORIGINI

Acupunctura este o specialitate medicală ce aparține domeniului vast al medicinei tradiționale chineze. Această artă de diagnosticare, prevenire și tratament al bolilor are o vechime de peste 5.000 de ani. Țara de origine este China, unde ea poate fi considerată ca o emblemă medicală. Ulterior s-a extins și in țările din vecinătate:Japonia, Coreea ,India, Vietnam, precum şi alte țări asiatice.

Primele tratate chinezești au fost scrise cu cel puțin 2000-3000 ani in urmă (cea mai importantă “Canonul medicinei”), autorii acelor tratate fiind capi de școală și medici consultanți ai impăratului, avand rang de ministru.

Deși veche de mii de ani in indepărtatul orient, practica acupuncturii este destul de nouă la noi astăzi. Se incearcă prin acest tip de terapie să se trateze sau măcar să se amelioreze o mulțime de boli.

Conform teoriei Medicinei Tradiţionale Chineze, viaţa şi sănătatea sunt menţinute de o “energie” numită “Qi”,orice dezechilibru sau perturbare a acestei energii Qi ducand la boală. Acupunctura are rolul de a debloca și regulariza circulația acestei energii, restabilind astfel echilibrul energetic.

 

PRINCIPIILE ACUPUNCTURII

Intreaga gandire chineză s-a construit in jurul a 2 principii fundamentale:

1.principiul energetic: totul este energie=QI-toate fenomenele și manifestările din univers sunt forme de energie și toate pornesc de la o energie de bază , fundamentală

2. principiul dualității / principiul YIN-YANG: toate fenomenele manifeste din univers sunt date de energii opuse, complementare și relative:Yin-Yang
Potrivit medicinei tradiţionale chineze, corpul omenesc este străbătut de energia vitală Qi printr-o serie de meridiane energetice. Meridianele principale pe care se găsesc inșirate 361 puncte reprezintă proiecția externă a unei rețele energetice interne complexe conexată la stațiile centrale reprezentate de cele 5 organe și 6 viscere. Fiecare dintre ele exprimă nu atat un organ anatomic, cat o funcție, care este in mod preferențial, dar nu obligator, legată de organul respectiv.

 

MERIDIANE ȘI PUNCTE DE ACUPUNCTURĂ

Corpul are 12 meridiane energetice principale, câte unul pentru fiecare organ – plămân, inimă, rinichi, splină-pancreas şi ficat –, şi unul pentru fiecare viscer – intestin subţire, intestin gros, stomac, vezica biliară şi vezica urinară .

La nivelul pielii, de-a lungul meridianelor, se afla punctele de acupunctură.Acupunctura tradițională chineză a identificat 361 de acupuncte, dar mai exista și alte tipuri de puncte(extrameridian, Ashi).

 

Qi-ul circulă așadar prin aceste canale energetice și alimentează cu energie organele și țesuturile.Orice perturbare in acest flux ,duce la slăbirea zonelor, țesuturilor sau organelor pe care aceste meridiane le guvernează și astfel poate apărea boala.

 

CONSULTAȚIA

În cadrul consultației inițiale, pe langă intrebările clasice legate de boala dumneavoastră,se vor adauga și:

 • inspectia feței, ochilor, pielii

 • inspectarea limbii pacientului,

 • depistarea anumitor puncte dureroase specifice

 • chestionarea in ceea ce privește stilul de viața,a preferințelor alimentare

 • calitatea somnului

 • palparea pulsurilor energetice

In urma tuturor acestor date, medicul stabilește un diagnostic energetic și vă va indica metoda de tratament potrivită şi individualizată pentru corectarea dezechilibrului energetic.

 

TRATAMENTUL

Se poate realiza prin diverse metode, in funcție de necesități.

-acupunctura clasică: folosește ace foarte subțiri, fabricate din aur, argint, cupru sau oţel inoxidabil,care se introduc in piele foarte puțin, aproximativ 2-3 mm. Diametrul și lungimea variază.

-terapia prin moxă: moxa reprezintă o formă de tratament specifică, aplicată la nivelul acupunctelor, al cărui efect final îl reprezintă incălzirea. Aceasta se obține prin arderea plantei Artemisia Vulgaris(cunoscută la noi ca pelin negru) direct pe punctul de acupunctură sau indirect- moxa pe manerul acelor.Moxele naturale se prezintă sub diverse forme: batoane(ca nişte țigări mai groase), conuri ,pulbere.

Deși Artemisia vulgaris e cel mai frecvent material utilizat pentru moxă, exista şi alte metode si materiale ce se pot folosi în acest tip de terapie, cum ar fi:moxa lichidă, aplicarea unor substanțe caustice pe piele, plasturi de moxă ce se autoîncălzesc, moxibustia electrică. Lampa TDP cu infraroșii reprezintă tocmai acest tip de moxă electrică. Moxibustia se poate folosi singură sau in asociere cu acupunctura, ventuzele, masajul terapeutic și se foloseste cu succes in tratamentul bolilor cronice, reumatisme, astm, patologii declanșate de frig sau de lipsă de Yang.

-electroacupunctura: constă in aplicarea unor curenți electrici de intensitate mică la nivelul punctelor de acupunctură. Aplicarea se poate face prin intermediul acelor inserate in piele ,sau cu ajutorul unor aparate moderne, care nu mai necesită ințeparea

-laseracupunctura: este o metodă relativ nouă, care constă in aplicarea energiei laser de joasă frecvență la nivelul punctelor de acupunctură,cu ajutorul unor dispozitive speciale.Marele avantaj îl reprezintă faptul că nu necesită ințepare si se poate folosi cu succes la copii sau la persoanele care se tem de ace(bineînțeles, in limita indicațiilor medicului acupuncturist).

-terapia cu ventuze: în medicina tradiționala chineză, acestea sunt o modalitate de aplicare a unui principiu terapeutic şi anume aducerea boli din profunzime în suprafață, de unde poate fi mai ușor eliminată de organism. Scopul este de a întări sau activa puterea organismului de a se autovindeca, atunci cand acesta nu o poate face singur. Aplicarea ventuzelor stimulează și susține capacitatea naturală a organismului de a rezista in fața diverselor boli.

Ventuzele pot fi de sticlă, bambus sau magnetice și toate au la bază mecanismul de succțiune .Aplicarea lor pe piele produce un vid in interiorul ventuzei, cauzand astfel formarea unor pete (vanătăi) , cu stimularea puternică a circulației sanguine in zona respectivă. Se elimină astfel blocajele cauzate in general de perturbări locale sau consumul excesiv de medicamente.

-magnetoterapia-aplicarea de magneți la nivelul acupunctelor. Aceștia sunt rotunzi, cu sau fără plasture și au putere diferită(exprimată in Gauss).

-Gua Sha- este o tehnică de tratament folosită de multe secole în Asia de Est de către acupuncturiști sau practicanți ai medicinei tradiționale chineze.Gua inseamnă frecare, iar Sha este termenul folosit pentru a descrie acumularea sangelui la suprafața pielii.Această fricționare repetată se face cu un instrument rotunjit(de obicei din jad, sau corn de bivol de apă), pe o piele lubrifiată in prealabil și dă naştere la apariția unor mici pete terapeutice de culoare roșiatică- „peteșii”- . După cateva minute acestea se transformă in echimoze, ce vor dispare in decursul a 2-3 zile.Culoarea și rata de transformare a acestor Sha sunt indicatori de diagnostic și de prognoză.

Beneficiile Gua Sha sunt numeroase:

 • deblochează stagnarea sangelui și permite astfel circulția sa normală către mușchi, oase și articulații.
 • ameliorează rapid durerea și imbunătățește mobilitatea articulațiilor.
 • eficient in prevenția si tratamentul bolilor acute infecțioase, bolior respiratorii și digestive, precum şi anumite afecțiuni cronice.
 • cercetările au demonstrat că stimularea răspunsului imun și antiinflamator al organismului dupa terapia Gua Sha persistă zile întregi după tratament, ceea ce explică efectele sale in afecțiuni inflamatorii precum astmul sau hepatita cronică.

 

AVANTAJELE ACUPUNCTURII

-Tratează afecţiuni care răspund insuficient la tratamentul medical clasic.

-Nu are toxicitate sau efecte secundare, cum au aproape toate medicamentele clasice.

-Este în general o metodă rapidă de vindecare.

-Făcută corect, o cură de acupunctură poate ameliora sau vindeca simultan mai multe boli.

-Se adresează şi femeilor gravide (se evită anumite puncte)

-Foarte utilă în profilaxia bolilor. Medicina tradiţională chineză consideră că boala se manifestă mai întâi la nivel energetic, de unde se propagă apoi la nivel funcţional, pentru ca în final să apară modificările organice. Prin intermediul acupuncturii, boala poate fi diagnosticată şi tratată când se află încă în stadiul energetic şi astfel nu va progresa către stadiul organic.

-Acupunctura poate fi o solutie atat pentru cei ce nu vor sa se imbolnăvească, cat și pentru cei ce suferă deja de o boală și nu vor să-și mai distrugă ficatul inghițind medicamente nenumărate.

 

CONTRAINDICAȚII

 • afecțiunea nu face parte din indicațiile acupuncturii;
 • după efort intens sau prelungit;
 • după hemoragii importante;
 • tulburări de coagulare;
 • in bolile maligne se foloseste ca adjuvant.

 


Despre acupunctură

Newsletter